Technische informatie
Nooitmeerhaast hanteert als leidraad dat we waar mogelijk gebruik maken van natuurlijke materialen, waar nodig van synthetische materialen. We streven naar duurzaamheid en in sommige gevallen zijn synthetische materialen duurzamer vanwege een langere levensduur, een hogere kwaliteit en/of minder belastend productieproces.
Houtwerk
De basis van de Ger is het houten frame dat bestaat uit de Tonoo (het wiel), de Baghan (de staanders), de Han (de muurdelen), de Uni (de dakstokken) en de Hallakh (de deur en het kozijn).
Voor ons houtwerk gebruiken we Nederlandse Lariks. Lariks gaat gegarandeerd 15 jaar mee en als je een beetje oplet en er goed voor zorgt voor altijd. Lariks is een naaldhout soort dat net zo rot-vast is als doorsnee tropisch hardhout.
De keuze om Nederlands hout te gebruiken heeft meerdere redenen: enerzijds beperken we zo het aantal kilometers dat het hout moet afleggen om door ons bewerkt te worden. Bovendien is het Nederlandse hout gewend aan ons vochtige zeeklimaat. Onze ervaring met Mongools hout is dat het vrijwel nooit stopt met werken omdat het hier veel vochtiger is dan in Mongolië.
Daarnaast komt het hout uit een gecontroleerd productiebos. Legaal gekapt hout in Mongolië is schaars en het meeste hout dat nu door de werkplaatsen daar gebruikt wordt is illegaal gekapt. Bomen zijn de longen van de aarde, dus willen we zeker weten dat ons hout legaal gekapt is en de bomen die we gebruiken vervangen worden door nieuwe aanplant.
Verbindingen
Onze verbindingen zijn gelijmd met Bison 2 componenten Polyurethaan, wat sterker is dan het hout er om heen en watervast tot 130 graden. De muurknoopjes maken we van Polypropyleen-touw, dit houdt langer dan de traditionele leren knoopjes.
Hout behandeling
Het houtwerk is standaard behandeld met een enkele laag transparante olie. Voor goed behoud van de Ger adviseren we een behandeling met pigmenthoudende olie of verf voor een goede UV bescherming voordat de Ger voor het eerst wordt opgezet. Dit kun je door ons laten doen tegen meerprijs of zelf doen bij ons in de werkplaats. Dit is gelijk een fijne, toegankelijke manier om je te verbinden met je Ger. We hebben een aantal merken en oliën met kleurkaarten waar wij goede ervaringen mee hebben, zowel voor goede bescherming als voor een mooie uitstraling. De afwerking kiezen we in overleg.
Ramen
De raampjes in de deur en in het (dak)wiel zijn van Polycarbonaat, UV-proof en nagenoeg onbreekbaar.
IJzerwerk
Al het ‘ijzerwerk’ is gegalvaniseerd of van RVS.
Naaiwerk
Het naaiwerk van de Ger bestaat uit verschillende lagen. Van binnen naar buiten zijn dat: het katoenen binnendoek, vilten isolatielaag, canvas, een polyester buitendoek en de busluur, de banden aan de buitenkant die de Ger op z’n plek houden.
Binnendoek
De eerste laag is het binnendoek, direct op het houten frame. Dit geeft meer licht in de Ger dan wanneer je alleen het vilt ziet. Ook zorgt een binnendoek ervoor dat het binnen minder stoffig is.
Onze binnendoeken worden gemaakt van een dun katoendoek in wit of ecru. De binnendoeken bestaan uit twee delen: het ‘plafond’ (op het dak) en het ‘behang’ (de muren).
Het binnendoek gaat in principe eeuwig mee wanneer er goed voor de Ger wordt gezorgd, jaarlijks onderhoudt wordt verricht en er voldoende wordt gestookt.
Het vilt
Het vilt is voor de isolatie van de Ger (zowel tegen kou als tegen warmte), maar meer nog voor de stabiliteit. Het vilt wordt ook wel de spieren van de Ger genoemd.
In principe gebruiken we voor onze Ger Texel vilt*, dat speciaal voor ons naaiatelier wordt gemaakt van wol van Texelse schapen. Het is naaldvilt van 1700 gram/m2 en zo’n 2 cm dik. Het is behandeld tegen motten en grondig gewassen waardoor er weinig voedingsbodem is voor eventuele rot. Voor de Ger bestaat het vilt meestal uit twee dakdelen en drie muurdelen. Alle delen zijn netjes afgezoomd en voorzien van verstevigingen en lussen voor de bevestiging.
Op dit moment hebben we ook nog Mongools vilt. Dit is gemaakt van handgelegd en machinaal gevilt Mongoolse schapenwol en een vleugje yakhaar. Dit vilt is compacter dan Texel vilt: 3 kg/m2 en ruim 2 cm dik. Het is niet behandeld tegen mot en minder grondig gewassen wat de kans op rot bij vochtige omstandigheden groter maakt. Alle delen zijn voorzien van verstevigingen en lussen voor de bevestiging.
* Let op! Texel vilt is tijdelijk niet leverbaar.
Op dit moment is het alleen mogelijk om nieuwe Ger met Mongools vilt te leveren. Wil je toch liever Texel vilt, dan bieden we de mogelijkheid om het Mongools vilt tegen meerprijs om te ruilen voor Texel Vilt als de fabriek weer draait.
Wil je graag een melding ontvangen als Texel vilt weer leverbaar is?
Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt van ons een mailtje als het zover is.
Als er geen mot en rot in het vilt komt, gaat het vilt ongeveer 80 jaar mee. Is er sprake van mot of rot dan kan het heel snel achteruit gaan, dan kan je vilt binnen twee jaar weg zijn.
Canvas
De derde laag is het canvas, een waterdichte laag die ervoor zorgt dat het droog blijft in de Ger. Een andere belangrijke eigenschap van dit doek is dat het door het katoen in het materiaal goed kan ademen en zorgt voor een afvoer van condens van binnen naar buiten.
Om deze reden kiezen we voor canvas genaaid van 407 gr/m2 polyester katoen en geen doek van volledig synthetische materialen. Het doek is geïmpregneerd voor waterdichtheid, tegen rot en schimmel en het is brandvertragend.
Ook het canvas bestaat uit meerdere delen: één dakdeel en twee of drie muurdelen.
Ons huidige canvas gaat tot nu toe vijf jaar mee. Over de gemiddelde levensduur kunnen we nog niets zeggen omdat we het pas vijf jaar gebruiken voor onze Ger.
Buitendoek
De vierde en buitenste laag is het buitendoek, ook wel de zonnehoes genoemd, omdat deze het canvas beschermt tegen UV-straling waardoor het canvas langer mee gaat. Ook houdt het de andere doeken bij elkaar.
Het buitendoek wordt gemaakt van 100 % polyester vlaggendoek met een enigszins open structuur waardoor de wind erdoor, wat ervoor zorgt dat het canvas eronder ook nog kan drogen. Het doek is traditioneel wit, omdat dit niet verkleurd door het UV licht. Het doek is wasmachine bestendig en kan gewassen worden in een industriële wasmachine zodat je elk jaar weer een mooie schone hoes op de Ger hebt.
Het doek is standaard voorzien van een decoratierandje om de deur. Op verzoek en tegen een kleine meerprijs kan er ook een Ulzii (een mongoolse knoop) op worden genaaid boven de deur.
De gemiddelde levensduur van het buitendoek is twee tot vier jaar, afhankelijk van de omstandigheden.
Bussluur
De busluur zijn de drie banden die aan de buitenkant om de Ger heen gespannen worden en die alle doeken en het frame bijeen houden. Onze busluur worden gemaakt van polyester omdat deze veel langer mee gaan.
Urgh
De Urgh is de afdeklaag van het wiel. Traditioneel is dit een vierkante lap over het hele wiel, vanwege de raampjes aan de zuidzijde van onze Ger om meer licht binnen te krijgen, is het bij ons een driehoekige lap die de noordzijde van het wiel afsluit tegen water. Ook dient de Urgh als ontluchtingsventiel. Stel dat de tent tijdens een storm de lucht in dreigt te gaan, dan komt op dat moment de Urgh een beetje omhoog en laat de onderdruk verdwijnen. De tent zakt dan terug op de grond en de stenen die aan de Urgh vastzitten trekken de Urgh weer op zijn plek.
Onze standaard Urgh wordt gemaakt van hetzelfde materiaal als het canvas, namelijk van polyester/katoendoek. Doordat de Urgh jaarrond bloodgesteld is aan UV straling gaat een Urgh gemiddeld vier à vijf jaar mee.
Op verzoek kan de Urgh gemaakt worden van transparant raamfolie (UV bestendig). Dit zorgt voor veel meer licht inval in de Ger, maar is ook een stuk kwetsbaarder.
Ook maken we op verzoek een winterurgh: de canvas laag krijgt dan nog een extra vilt isolatie laag, waardoor in de winter de warmte langer binnen blijft. Maar wij gebruiken hem zelf ook vaak in de zomer omdat hij dan de warmte langer buiten houdt.